מונחי יסוד בסיסיים
נפח דיסק
נפח הדיסק (Disc Space), המכונה גם "נפח אתר האינטרנט" (Web Space), הינו כמות הנתונים (data) המותרת לאחסון, עבור אתר, על הדיסק הקשיח של השרת המארח (Web Hosting Server).
לכל לקוח, המזמין חבילת אירוח אתרים, מוקצה נפח מסוים על הדיסק הקשיח של השרת, בהתאם לגודל החבילה שהזמין – בדרך כלל, בין 100MB ל- 1000MB.
כמות הנפח הנדרשת, עבור אחסון אתר מסוים תלויה, בראש ובראשונה, בגודלו.
רוב אתרי האינטרנט כוללים: עמודי טקסט (בדר"כ HTML), תמונות וגרפיקה (בפורמטים שונים), או אנימציות פלאש, למיניהן. בהקשר זה, נחשבים עמודי טקסט לחסכוניים ולכלכליים ביותר, מבחינת צריכת נפח, כשלעומתם אפליקציות גרפיות, תמונות ומצגות פלאש נחשבות ל"צרכניות" נפח כבדות, שמחיר אחסונן יקר, באופן יחסי.
בעת תכנון אתר, יש לנהוג בתבונה בכל הנוגע לשימוש בתמונות ובמצגות גרפיות; מינון יתר, שאינו תורם להבנה נוספת של המסרים החיוניים, באתר, עלול מעבר להיותו בזבזני ולא כלכלי, להותיר נפח קטן, מידי, לתפקודם התקין של רכיבים חיוניים אחרים , הפועלים באתר. לפיכך, המשימה העיקרית, בעת תכנון אתר חדש, צריכה להתמקד בתחזוקת דפים קלים, ככל האפשר. תרומתם של דפי אתר, הכוללים את המידע הבסיסי החיוני ומאידך, אינם עמוסים או כבדים מידי, אינה רק בפן הכלכלי, אלא ולעיתים, אף חשוב מכך, ביכולתם "להיטען" ולעלות מהר וע"י כך, "ללכוד" ולא לאבד את תשומת הלב, של הגולש הפוטנציאלי.
יחד עם זאת, אם על אף האמור, אתם עדיין רואים צורך באחסון אתר עמוס במידע ובאפליקציות גרפיות, או בהרצתו על פלטפורמה מסחרית, הכולל מידע ממצה רב אודות מוצרים ושירותים, תכננו היטב את נושא הנפח והזמינו, מראש, חבילות גדולות יותר.
רוחב פס
רוחב הפס (Band Width), או בנגזרת המוכרת יותר שלו – "תעבורת נתונים חודשית" (Monthly Traffic), הינו כמות הנתונים (data) שאותה הינכם מורשים לנייד אל השרת וממנו, במהלך חודש. כמות נתונים זו כוללת את כל ההעלאות וההורדות, שהתבצעו במהלך חודש, ללא קשר לסוג הפרוטוקול, שבו התבצעו (HTTP, FTP, POP וכד').
בבואכם להחליט על התעבורה החודשית הנדרשת לאתר שלכם, מוטב שתביאו בחשבון שני גורמים משפיעים משמעותיים: משקלו של דף ממוצע, באתר שלכם וכמות המבקרים הצפויה, במהלך חודש, או ליתר דיוק, מספרם הממוצע של דפים, שאליו יחשפו, בכל ביקור. לדוגמא, אם נניח שמשקלו הממוצע של דף, באתר האינטרנט שלכם, הינו 30MB וצפויים לבקר, באתר, כ- 20,000 מבקרים, בכל חודש, תוך צפייה ב- 3 עמודים בממוצע, בכל ביקור, הרי שתידרשו לתעבורת נתונים חודשית של 1,800MB, עבור פן זה, בלבד, לא כולל כניסות שלכם, למטרות עדכונים, שליחה והורדה של דואר אלקטרוני וכיו'ב.
רוב חברות האירוח (הוסטינג) עשויות להציע כמות זו של תעבורה חודשית בחבילות הבסיסיות ביותר שלהן.
אירוח על שרת שיתופי (Shared Hosting)
אירוח אתרים, על שרת שיתופי, נחשב לאירוח הבסיסי ביותר וגם הנפוץ ביותר.
הכוונה לשרת המארח מספר רב של אתרים, כאשר לכל אתר מוקצית חבילת אחסון, התואמת את דרישותיו, מבחינת נפח דיסק, תעבורת נתונים חודשית ומספר פונקציות נוספות. צורת אירוח זו נחשבת, כאמור, לפשוטה, לא מורכבת וגם, כלכלית מאוד, מ אחר שמחירן של חבילות האחסון, בקטגוריה זו, נע בין 20 – 50 ₪ לחודש.
אירוח אתרים שיתופי אידיאלי עבור עסקים קטנים, המנהלים אתרי תדמית סטאטיים, או עבור פרטים המעוניינים לארח בלוג (blog), לנהל חשבונות דואר אלקטרוני, תחת שם דומיין פרטי שלהם, או לתחזק "מקום" משלהם ברשת. כל לקוח, כמתואר, מקבל גישה פרטית לחבילת האירוח שלו, אולם מוגבל מבחינת יכולת השליטה על תפקוד השרת ועל הכנסת תוכנות ואפליקציות חיצוניות.
אירוח על שרת וירטואלי (VPS Hosting)
אירוח מסוג זה, כמוהו כאירוח שיתופי, עשוי לכלול מספר אתרים שונים המאוחסנים על שרת בודד; יחד עם זאת, מאחר שמדובר, בנפחי אחסון וברוחבי פס גדולים, מתקיימת חלוקה של השרת הפיזי למספר מצומצם של שרתים ווירטואליים.
על אף הדמיון, השוני המהותי בין שרת וירטואלי לאירוח שיתופי נעוץ בעובדה שבעל שרת וירטואלי יכול להריץ מערכת הפעלה משלו, לבצע גישה מרחוק (RDC) ולהעלות, בעצמו, כל תוכנה או יישום שיחפוץ בהם, ללא צורך בהרשאה מוקדמת ומבלי שיהיה תלוי בביצוע חיצוני, של חברת ההוסטינג.
חלוקת שרת פיזי, לשרתי משנה וירטואליים, מעניקה למחזיקים בשרתים אלו את הגמישות המרבית בבחירת מערכת ההפעלה הרצויה להם, ללא צורך להתחשב בבחירות אחרות, כך שלקוח א' יכול לבחור לעבוד על פלטפורמת Windows, שלקוח ב', אף הוא בעל שרת וירטואלי, על אותו שרת פיזי, יכול לבחור לעבוד תחת פלטפורמת Linux.
עלותן של חבילות אירוח VPS ממוצעות נעה בין 500 – 700 ₪ לחודש (כולל עלותן החודשית של מערכות ההפעלה ו/או ממשקי הניהול).
אירוח על שרת ייעודי (Dedicated Hosting)
אירוח על שרת ייעודי נחשב למתקדם וליקר ביותר מבין כל סוגי האירוח; עלות אחסון שרת, בחוות שרתים, נעה בדרך כלל בין 600 – 2,500 ₪ ואף יותר מכך, ללא עלות השרת עצמו, מערכת ההפעלה ושאר רישיונות תוכנה נלווים נחוצים.
באירוח על שרת ייעודי, הלקוח אינו חולק את השרת עם אף אחד; השרת, יכול שיירכש, במלואו, ע"י הלקוח ויאוחסן, כאמור, בחוות שרתים או שיישכר, על ידו, מהחווה.
שרת ייעודי מאפשר ללקוח את הגמישות המרבית, הן מבחינת ניהול שוטף והן מבחינת אפיון וזיווד, ברמת החומרה (זיכרון, נפח דיסק, מספר ליבות וכיוב').